måndag 8 oktober 2012

Kan Jotex skicka ut julkatalogen nu, så kan jag baka lussekatter!
Och vilka bjässe katter det blev.
Jag hittade inte mitt gamla recept så jag testade ett nytt, plus lite tips från min moster. Mycket smak och väldigt luftiga, så dom fick mer än okej här hemma.


Lussekatter

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2.25 dl strösocker
1 msk kardemumma
0.5 tsk salt
1.5 l vetemjöl ca

Pensla med ägg, mjölk eller smält smör.

Blanda smör, mjölk och smula i jäst degskålen. Rör ut tills det nästan löst upp sig.
(Jag smälter alltså inte smöret, och mjölken är kall!)
Blanda i resten, och arbeta degen tills den släpper från bunken.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord, arbeta den smidig i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar. Rulla varje bit till en smal rulle, och forma till en lussekatt. Lägg på plåt  och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk.
Värm ugnen till 225', pensla med ägg, mjölk eller smör. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 6-8 min eller tills dom fått en gyllenbrun färg. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: